Mersin,  TÜRKİYE

Alahan Manastırı ve Yerköprü Şelalesi

Mersin gezisi için bu sefer rotamızı Mut ilçesine, Toros Dağları’na doğru çeviriyoruz. Burada hedefimiz iki etkileyici noktayı görmek. Alahan Manastırı ve Yerköprü Şelalesi.

Göksu Vadisi’ni panoramik seyredebileceğiniz bir dini kompleks olan Alahan Manastırı’ndan gezimize başlayıp doğal güzelliğiyle hayran bırakan Yerköprü Şelalesi’ne devam etmek üzere yola çıkalım o zaman…

İPUCU: Mersin’de keşfedilecek diğer noktalar için Mersin Gezi Rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Alahan Manastırı

Silifke’den Karaman yoluna girip Mut’u geçtikten 20 km sonra Alahan Manastırı ayrımına geliyoruz. 2,5 kilometrelik virajlı bir yolu takip ederek Alahan Manastırı’na ulaşıyoruz. Alahan Manastırı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor. Manastıra giriş için Müzekart geçerli.

Geç Roma döneminde, MS 5-6. yüzyıllara tarihlenen Alahan Manastırı, dağ zirvesine yakın teraslar üzerinde inşa edilmiş. Hac yolları üzerinde bulunan yapı, dönemin hac merkezlerinden biri olarak kabul edilmiş. Hristiyanlığı yeni kabul ettiği dönemlerde Bizans İmparatorluğu tarafından finanse edilen Alahan Manastırı, Tarasis isimli bir rahip tarafından yaptırılmış ve bu rahibin mezarı da bu manastırdaki mezarlık alanında bulunuyor. Bu noktaya su teras boyunca açılan bir kanal ile getirilmiş. Manastırın 7. yüzyıldaki Arap akınları sonucu boşaltıldığı düşünülüyor. 17. yüzyılda burayı ziyaret eden Evliya Çelebi, Alahan Manastırı’nı “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor.” diye betimlemiş.

Dini kompleksin yapımında civardan kesilen taşlar kullanılmış ve usta bir taş oymacılığı ile süslenmiş. Bazilikalarda Korinth başlıklı sütunlar kullanılmış. Doğu Bazilikası’nın mimari yapısının ve süslemelerinin İstanbul’daki Ayasofya’ya benzerliği nedeniyle burası Mersin’in Ayasofya’sı diye de anılıyor.

Ziyarete başladığımız noktadan itibaren önce bir Mağara Kilisesi ve sonra sırasıyla yıkılmış bir bazilika, vaftizhane, mezarlık bölgesi ve daha sağlam duran bir diğer bazilika göze çarpıyor. Bu yapılar sütunlu bir yürüme yolu ile birbirine bağlanmış. Yıkık durumdaki Batı Bazilikası’nın kapı süslemeleri özellikle görülmeye değer. Bu kapıdaki kanatlı kabartmaların melekler Cebrail ve Mikail olduğu ve en tepedeki büstün İsa olduğu düşünülüyor.

Alahan Manastırı Doğu Bazilikası

Alahan Manastırı’ndan Göksu Vadisi harika bir manzara sunuyor. Bu etkileyici yapıyı görüp, muhteşem manzaranın tadına varıp tekrar yola koyuluyoruz.

Yerköprü Şelalesi

Mut’a bağlı bir doğa harikası olan Yerköprü Şelalesi’ne gidiyoruz şimdi de. Google’dan baktığımızda farklı noktalar işaretlense de “Yerköprü Milli Parkı” olarak belirtilen nokta doğru konumu gösteriyor. Mut’tan Hadım yoluna girdikten sonra 27 kilometre boyunca tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.

Aracımızı park ettikten sonra yürümeye başlıyoruz ve yaklaşık 20 dakikalık bir yürüyüş sonunda şelaleye ulaşıyoruz. Yürüyüş yolu boyunca oturup dinlenecek noktalar yapılmış ve yokuş olsa da rahat bir yürüyüş yolu olduğunu söyleyebiliriz. Şelaleyi izlemek için de iki ayrı kademede platformlar oluşturulmuş.

Ermenek Çayı üzerinde bulunan Yerköprü Şelalesi, Türkiye’nin “Tabiat Anıtı” olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmış noktalarından biri. Su burada yaklaşık 30 metre yükseklikten akıyor. Şelalenin aktığı göl arka tarafındaki bir mağaraya doğru uzanıp gözden kayboluyor.

Yerköprü Şelalesi – Mersin

Şelaleye varınca uzun süre gözlerimizi alamıyoruz. Yeşilin ve mavinin her tonu gözlerimizin önünden akıp gidiyor. Mersin sıcağında serin bir nokta olan şelalenin etrafında çeşit çeşit ağaçlar yetişmiş ve yosunların yeşilliğiyle bir görsel şölen oluşturmuş. Biz de platformdan bu güzel görüntüyü izlemekle yetinemedik ve bir de drone kaldırıp şelaleyi havadan görüntüledik.

Yerköprü Şelalesi – Drone Çekimi

Mersin’e gelirseniz Yerköprü Şelalesi’nin gideceğiniz yola değeceğini söyleyebiliriz, bizim için de Türkiye’de gördüğümüz en güzel şelaleler arasında yerini aldı bile.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir