
Arabayla Balkan Turu İpuçları
Balkanları gezmek istiyorum ama tura katılmak değil kendi aracımla çıkmak istiyorum diyorsanız siz de bizdensiniz.
Kendi aracımızla birkaç defa yurtdışına çıkmış bir ekip olarak tavsiyelerimizi ve bir takım pratik bilgileri paylaşmak istedik.

Yurtdışı Araç Sigortası
Kendi aracınızı yurtdışına çıkarmak için öncelikle aracınıza zorunlu olarak Yeşil Kart Sigortası yaptırmanız gerekiyor. Bu sigortanın ücreti merkezi olarak belirlenior ve hangi sigorta şirketinden yaptırırsanız yaptırın 15 günlük fiyatı 47,25 Euro, 1 yıllık fiyatı ise 236,25 Euro.
Yeşil Kart Sigortası yurtiçinde yaptırdığınız zorunlu trafik sigortasının yurtdışı muadili. Yani kendi aracınızda oluşacak hasarları kapsamıyor. Bunun için isterseniz araç kaskonuza yurtdışında olacağınız süreyi kapsayan ek bir sigorta yaptırabilirsiniz.
Balkanlarda Vize İsteyen ve İstemeyen Ülkeler
Vize isteyen ülkeler: Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Slovenya.
Vize istemeyen ülkeler: Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek, Kosova.
Türkiye’den aracınızla giderken Yunanistan veya Bulgaristan’dan çıkmanız gerektiği için vize almanız gerekecektir. Geçerli bir Shengen vizesi ile hem Yunanistan’a hem Bulgaristan’a girebilirsiniz.

Vize almadan gezmek istiyorum diyorsanız da uçakla vize istemeyen ülkelerden birine gidip araç kiralamak da bir seçenek.
Balkanlarda Otoyol Kullanımı
Aracınızla yurtdışına çıkmadan önce mutlaka o ülkedeki otoyol hız sınırlarını kontrol etmeniz gerekiyor. Örneğin Yunanistan’da da Türkiye’de olduğu gibi otobanlarda 120 km/saat olan hız sınırı örneğin Makedonya’da 130 km/saat, Bulgaristan’da ise 140 km/saat.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise otoyol ücretleri. Gideceğiniz ülkenin otoyol ücretlerini nasıl ödeyeceğinizi de önceden kontrol etmek önemli. Birçok ülkede otoyollarda gişelerde para ödemek gerekiyor, yanınızda o ülkenin parasından bozuk olarak buldurmanız faydalı olacaktır.
Ancak örneğin Bulgaristan’da otoyollarda gişe yok, bunun yerine önceden widget/vinyet adı verilen bir belge almanız gerekiyor. Elektronik ortamda da alınabilen bu belge ile aracınızı Bulgaristan otoyollarında kullanabiliyorsunuz. Polis sorduğunda gösteremezseniz para cezası kesiliyor.

Yurtdışında Araç Park Etme
Otopark birçok Avrupa ve Balkan ülkesinde de Türkiye’de olduğu gibi sıkıntılı bir konu.
Bükreş gibi geniş caddeleri olan ve park yeri bulmanın nispeten kolay olduğu şehirlerin yanı sıra Üsküp gibi park yeri bulmaya 45 dakika harcayabileceğiniz şehirler de var.
Bilmediğiniz ülkelerde her zaman ücretli park yerlerini tercih edip usulüne göre ödeme yapmanız faydalı olacaktır. Yol kenarı tabelalarında ödeme yöntemi ve miktarı yazar. Haftasonları da birçok park yeri zaten ücretsizdir.

Yunanistan’da park cezası yiyip postane aramak zorunda kalmış, Bulgaristan’da ödeme yapmadan park ettiğimiz için tekerleği kelepçe takılmış halde bulmuş bir ekip olarak tavsiyemiz otopark ücretlerinden kaçıp kendinizi daha büyük para ve zaman kayıplarına sokmayın.