TÜRKİYE

Bartın – Güzelcehisar Lav Sütunları

Türkiye’yi gezdikçe her köşesinde ayrı bir cevher olduğuna şahit oluyoruz. Bu cevherlerden birini daha görebilmek için Safranbolu’dan yola çıkıp Bartın’a doğru indik.

Güzelcehisar Lav Sütunları nerede diye merak edenler varsa, Bartın kent merkezine 17 km uzaklıkta bir koyda bulunuyor. Bu koya ulaşmak için Bartın Çayı boyunca sahile doğru gittik, İnkumu Plajı’nı geçip dosdoğru ilerledik ve Güzelcehisar’ı biraz geçince lav sütunlarının olduğu bölgeye vardık.

Sahil Boyunca Uzanan Lav Sütunları – Güzelcehisar/Bartın

Dünyada Kuzey İrlanda, İskoçya ve California’da bulunan doğal yapı, Türkiye’de sadece Bartın sahillerinde görülüyor. Lav Sütunları, 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların zamanla soğuyup bazalta dönüşmesi, daha sonra büzülüp çatlaması ve zaman içinde düzgün altıgen, beşgen ya da dörtgen bir yapıya kavuşmasıyla oluşuyor. Güzelcehisar’da 30 metrenin üzerindeki ve 50-100 cm genişliğindeki lav sütunları da bu şekilde oluşmuş. Bu milyonlarca yıllık oluşumu barındıran alan, bakanlık tarafından “Tabiat Anıtı” olarak ilan edilmiş.

Güzelcehisar Lav Sütunları – Bartın

Güzelcehisar Lav Sütunları’nın bulunduğu alanda otopark mevcut ve giriş için herhangi bir ücret alınmıyor. Yazın denize de girilebilen sahile düzenleme çalışmalarıyla 850 m. uzunluğunda ahşap bir yürüyüş platformu yapılmış. Platformun sonundaki seyir terasından lav sütunları çok etkileyici bir manzarayla izlenebiliyor.

İPUCU: Güzel fotoğraflar çekmek ya da balık tutmak isterseniz hemen seyir terasının ortasındaki merdivenlerden kayalara da inebilirsiniz.

Güzelcehisar Plajı – Bartın

Biz de ahşap yolu boydan boya yürüyüp hem sahilin güzelliğini seyrettik hem de ilginç kaya yapısını gözlemledik. Bu ilginç doğa harikasına bambaşka bir açıdan bakmak, platformun sonlandığı noktanın ötesindeki koyları da görmek için de drone havalandırdık ve sizin için bu harika manzarayı fotoğrafladık.

Drone Kamerasından Güzelcehisar Lav Sütunlarını Seyir Terası
Drone Kamerasından Güzelcehisar Lav Sütunları

Biz bölgeye sonbaharda gittiğimiz için oldukça sakindi. 2018’de turizme kazandırılan Güzelcehisar bölgesi belli ki yakın gelecekte hem denizi hem de doğası ile gitgide daha çok turist çeken bir bölge olacak. Temennimiz ise bölgenin doğal ve el değmemiş yapısının zamanla beton binaların içine gömülmemesi. Duyuğumuz kadarıyla ahşap yürüyüş yolunun etrafına restoran ve oteller yapılacakmış. Umarız bu yapılar doğayla uyum içinde, eko-turizm anlayışıyla yapılır ve bu güzellik bozulmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir