Çanakkale,  KAMPÇILIK,  TÜRKİYE

Bozcaada Kamp ve Sahil Rehberi

Kuzey Ege’deki adalarımızdan küçük olanında yani Bozcaada’dayız. Yazın hafta sonu kaçamağı yapmak isteyenlerin gözdelerinden, denizi tertemiz, pırıl pırıl pırıl ama bir o kadar soğuk olan Bozcaada’yı keşfe çıkıyoruz.

Bozcaada’ya nasıl gidilir? Bozcaada’da nasıl gezerim? Bozcaada’da kamp yapılır mı? Bozcaada koyları, sahilleri, plajları hangileri? gibi soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bozcaada’da yerleşim sadece adanın doğusunda Türkiye’ye bakan noktasında var. Buradaki Bozcaada Kalesi de vapurla adaya yaklaşanları ilk karşılayan yapı oluyor.

Bozcaada Kalesi

Yaklaşık 40 kilometrekarelik ada genel olarak çorak olsa da yüzölçümünün büyük kısmını üzüm bağları oluşturuyor. Meşhur Bozcaada şarabı da bu bağlardan toplanan üzümlerden üretiliyor.

Bozcaada, bir diğer adıyla Tenedos, Tarih boyunca Fenikeliler, Yunanlılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Cenevizliler, Venediklilerin eline geçmiş. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlılara geçen ada daha sonra Venedikliler ile Osmanlılar arasında el değiştirmiş. En sonunda Lozan Antlaşması ile birlikte Türkiye’ye bağlanmış.

Bozcaada’daki rüzgar türbinleri adanın tamamının elektrik ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, fazlası Çanakkale’ye ulaştırılıyor. Bu açıdan oldukça çevreci bir ada olduğunu da söyleyebiliriz.

Şimdi gelin Bozcaada gezisi için yola koyulalım.

Bozcaada’ya Ulaşım

Bozcaada’ya gitmek için Gestaş Geyikli Feribot İskelesi’nden kalkan araçlara binmek gerekiyor. Sefer saatleri mevsimlik ve haftaiçi – haftasonu değiştiği için sefer saatlerini Gestaş’ın sitesinden kontrol etmekte fayda var: https://www.gdu.com.tr/

Özellikle yazları hafta sonları uzun feribot kuyrukları olduğu için hem giderken hem dönerken erken saatleri tercih etekte fayda var. Yine kalabalıktan kaçınmak için mümkünse haftaiçi gidip dönmek de düşünülebilir.

Ada içi ulaşım miniibüslerle sağlanabiliyor. Minibüsler adanın en popüler noktaları olan Ayazma, Sulubahçe, Habbele, Akvaryum koylarına gidiyor. Yine özel minibüs seferleri ile günbatımı turları düzenleniyor.

Özel araç ile adaya geçip daha sakin noktalara gitmek ve Ayazma Plajı gibi kalabalık noktalara olabildiğince erken gitmek de büyük rahatlık olacaktır.

Bozcaada’da sakin noktalar Bulmak da mümkün

Bozcaada’da Kamp Yapmak

Bozcaada’da kamp yapmak için çok fazla seçeneğiniz olduğunu söyleyemeyiz. Birbirinden güzel sahilleri olan Bozcaada’da sahillerde kamp yapmak yasak. Birçok plajda uyarı tabelaları var ve denetimlerle cezalar yazılıyor.

Bozcaada’da bulabildiğimiz tek kamp alanı Sulubahçe tarafında, sahile 200 metre uzaklıktaki Bozcaada Camping. Adadaki tek kamp alanı olduğu için oldukça kalabalık olduğunu da söyleyelim. Geniş bir araziye yayılan kamp alanında tuvalet, duş, mutfak, elektrik, otopark gibi imkanlar mevcut. Buraya kendi çadırınızla gelebilir ya da çadır kiralayabilirsiniz. Gelmeden rezervasyon yaptırmanızda da fayda var, çünkü dediğimiz gibi oldukça kalabalık ve yoğun bir kamp alanı.

Bozcaada Kamp Alanı

Eğer kamp keyfi yaşamak istiyorsanız Bozcaada size uygun bir yer olmayabilir. Çünkü adanın tek kamp alanında oldukça kalabalık ve sıkışık bir şekilde konaklamanız gerekiyor. Öte yandan, adada aracınızla gezip otellere ve pansiyonlara yüksek ücretler ödemek istemiyorsanız Bozcaada Camping sunduğu imkanlarla görece ekonomik bir konaklama alternatifi olabilir.

Bozcaada Plajları

Ayazma Plajı

Bozcaada’nın en popüler plajı olan Ayazma Plajı gün içinde çok kalabalık olduğu için sabah vapurdan iner inmez soluğu burada alıyoruz ve sakin halini yakalayabiliyoruz. Ayazma kelime olarak “soğuk su kaynağı” anlamına geliyor, Ayazma Plajı’nda da deniz suyu adı gibi soğuk olmakla birlikte bir o kadar sakin, berrak ve tertemiz.

İnce kumlardan oluşan sahili oldukça uzun ve arka tarafta yemek yiyecek restoranlar bulunuyor. Yine sahilde bolca şemsiye ve şezlong imkanı var. Gezmeyi fazla sevmiyorsanız burada bütün gününüzü geçirebilirsiniz. Ama biz yeniden yollara düşüyoruz.

Ayazma Plajı – Bozcaada

Akvaryum Koyu

Bozcaada’nın bir diğer ünlü plajı olan Akvaryum Koyu’na geliyoruz. Ayazma’nın aksine küçük bir plaj burası. Dar bir sahili olduğu için biraz sıkışık oluyor. Biz bu sebeple koyun yanındaki kayalıklara yani mermer burnuna doğru çıktık ve daha sakin bir şekilde denize girdik. Tabi bunun için deniz ayakkabılarınızı da getirmeyi unutmayın.

Akvaryum Plajı’nda su son derece berrak, dalgasız ve adının hakkını verircesine balık dolu. Akvaryum Koyu’nda bir tesis olmasa da biz gittiğimizde yüzen sevimli bir büfe hizmet veriyordu.

Akvaryum Koyu – Bozcaada

Ayana Koyu

Akvaryum Koyu’ndan çıkıp yakınlarındaki Ayana Koyu’na geçiyoruz. Ayana kelimesi, Aya Anna yani Aziza Anna’dan geliyor. Ayazma ve Akvaryum’un aksine daha sakin bir sahil burası. Geniş, kumluk sahilin bir bölümü oldukça kestaneli olduğu için dikkat etmek gerekiyor. Ama girdikten sonra pırıl pırıl bir deniz.

Ayana Plajı’nda tesis yok bu sebeple uzun zaman geçirecekseniz şemsiye ve sandalyelerinizi almanızda fayda var. Zaman zaman rüzgar alan bir sahil olsa da bütün gün sakince kafa dinlemek için oldukça uygun.

Ayana Plajı – Bozcaada

Sulubahçe Plajı

Ayazma Plajı’nın komşusu olan Sulubahçe Plajı, aynı zamanda Bozcaada Camping’e de en yakın koy. Ayrıca adadaki minibüsler ile ulaşılabilen bir koy. Bu sebeple adanın işlek sahilleri arasında sayılabilir. Yine de işletmesi olmadığı için Ayazma kadar kalabalık olmuyor.

Geniş kumluk plajı olan koyda deniz oldukça sakin, serin ve berrak. Yakında birçok restoran bulunduğu için Sulubahçe Plajı’nı bütün gününüzü geçirebileceğiniz bir koy olarak değerlendirebilirsiniz.

Sulubahçe Koyu – Bozcaada

Habbele Koyu

Sulubahçe Plajı’nın devamında bulunan Habbele’ye geçiyoruz şimdi de. Görece daha sakin olan bu plajda bir işletme de bulunuyor ancak pandemi döneminde gittiğimizde faal değildi. Bu yüzden herkes kendi şemsiyesini sandalyesini getirmişti.

Kumluk sahilin devamı taşlık kayalık olarak devam ediyor. Yani hem kumsal hem taşlık sahil sevenler için uygun bir plaj. Denizi yine çok berrak, serin ve temiz. Kayalara doğru balıklar da çoğalıyor.

Habbele Koyu – Bozcaada

Issız Koyları Keşfetmek

Deniz tatillerinde kimi insan bütün gün aynı sahilde uzanıp dinlenmek ister, kimi de koy koy gezmeyi sever. Yine kimi insan işletmesi olan kalabalık sahillerde zaman geçirmeyi severken kimi de ıssız koyların peşine düşer. Bozcaada çok büyük bir ada olmasa da ıssız koylar bulmak mümkün.

Biz de sakin koyları seven bir ekip olarak bulduğumuz toprak yollara saparak az bilinen koyların peşine düştük ve günü küçük, güzel ve ıssız bir koyda tamamladık.

Adanın doğusunda, deniz fenerine yakın konumda bulunan koya yürüyerek inmek kolay olmasa da balık dolu, pırıl pırıl denizi günün bütün yorgunluğunu aldı.

Bozcaada’da Issız Koylar

Bozcaada Günbatımı

Bozcaada ve günbatımı deyince herkesin söyleyeceği yer Polente Feneri ve rüzgar santrallerinin olduğu nokta olacaktır. Adaya gelen bütün tatilcilerin gün batımı için buraya akacağını düşününce hem aracınıza hem kendinize yer bulmak için olabildiğince erken gelmenizde fayda var.

Buraya gelip gün batımına karşı meşhur Bozcaada şarabından içmek keyifli olsa da etraftaki yüzlerce insanı düşününce romantik bir ortam olacağını düşünmeyin deriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir