
Dara Antik Kenti
Mardin Gezi Rehberi ve Midyat Gezi Rehberi yazılarımızda Mardin şehrinde gezilecek önemli yerlerden bahsettik ama Mardin’de bunlardan çok daha fazlası var.
‘Mardin civarında görülmesi gereken neresi var?’ sorusuna kesinlikle geçmişe ışık tutan ve bir kültürel miras olan Dara Antik Kenti’ni önerebiliriz. Mardin’e yaklaşık 30km uzaklıkta olan ve arabayla bir saatte yakın bir sürede ulaşılabilen Dara Antik Kenti, MS 5.yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu zamanında askeri amaçlı kurulmuş bir şehir. Antik kentte kilise, nekropol, zindan, saray, çarşı, tophane ve su bendi kalıntıları görülüyor.

Normalde haftasonu uzun sıralar olmasına rağmen biz hafta içi gittiğimiz için çok kalabalık değildi. Ücretsiz otoparka aracımızı koyduktan sonra köyün çocukları tarafından karşılandık. Çocuklar bahşiş usulü ders aralarında burada turistlere rehberlik yapıyorlar. Bize küçük Doğan eşlik etti ve hem şehri gezdirdi hem de anlattı.
İPUCU: Köydeki çocuklara yanınızda kalem, kitap, oyuncak ya da çikolata gibi küçük hediyeler götürüp dağıtabilirsiniz. Gerçekten çok seviniyorlar.
Aile mezarlarını, mağara tipi evleri görüyoruz. Bunun yanı sıra üç katlı bir nekropolü düzenlemiş ve ziyarete açmışlar. Kemiklerin bile çıplak gözle görülebildiği bir mezarlık burası. Hristiyanlık dinindeki ‘yeniden diriliş ayinleri’ amacıyla yapıldığına inanılan bu nekropolün benzerinin dünyada olmadığı biliniyor.

Şehrin geri kalanında o döneme ait ufak bir kilise de var. Güneşe tapanlardan sonra Hristiyanlığa geçenlerin de aynı yerde ibadet etmiş olduğunu ve Süryanilerin o dönemlerde Hristiyanlığa ilk inananlardan olduğunu öğreniyoruz.
Dara Antik Kenti – Mardin Dara Antik Kenti – Mardin
Dara Antik Kenti’nde birçok antik kentte olduğu gibi daha kazılmamış alanlar var. Bu alanlar da gün ışığına çıkartıldığında Dara’nın gerçek boyutları ortaya çıkabilecek.
Sarnıçlar
Dara Antik Kenti’nin içinde bulunduğu Oğuz Köyü’nün nüfusu 700 kişi kadar ve köyün içinde antik kentin devam ettiğini görüyoruz. Zamanında antik kente su kaynağı sağlayan sarnıçlar da köyün içinde gezilebiliyor.
Mutlaka uğranılması gereken su sarnıçlarından küçük olanı köyün girişinde solda sizleri bekliyor. (Tabelaları takip ederek bulabilirsiniz) Köy halkı tarafından zindan olarak da adlandırılan bu sarnıç köy evlerinden birinin alt kısmında küçük bir giriş ile ziyaretçilere açılmış.
Su Sarnıcı – Dara / Mardin Su Sarnıcı – Dara / Mardin
O dönemde ana amacı su depolamak olan bu yer daha sonraları zindan olarak kullanıldığı için bu adı almış. Hali hazırda yaşamın devam ettiği bu evlerin alt kısmından merdivenle sarnıçın içerisine doğru iniliyor. Sarnıç zifiri karanlık olduğundan içerisi etkileyici bir görüntü oluşturacak şekilde ışıklandırılmış. Fotoğraf makinelerinizi hazır tutun deriz.
Su Sarnıcı – Dara / Mardin
Zindan diye bilinen küçük sarnıçtan ayrılıyoruz ve jandarmayı geçtikten sonra sağda daha büyük, ikinci bir su sarnıcına gidiyoruz. Bu sarnıcın girişinde çay-kahve içmek için ufak bir tesis yapılmış. Vaktiniz varsa bu güzel köyde bir çay içip yola devam edebilirsiniz.
