Muğla

Datça Koyları ve Plajları

Datça koylarının hepsi birbirinden güzel, sularıysa bir o kadar soğuk. Datça’da nerede denize girilir, hangi sahilde tesis vardır sorularının yanıtları bu yazımızda. Datça’nın yolları zorlu olsa da barındırdığı koyların fazlalığı, temizliği ve berraklığıyla bizi en çok etkileyen tatil noktalarından. Biz genel olarak daha sakin noktaları tercih ettiğimiz için size bahsedeceğimiz koyların birçoğu da diğerlerine kıyasla daha sakinlerinden olacak. Eğer deniz gözlüğünüzü ve deniz ayakkabılarınızı aldıysanız gelin birlikte Datça’nın o güzel koylarına uzanalım.

Eğer Datça’da başka neler yapılır diye sorarsanız onun yanıtları da “Datça Gezi Rehberi” yazımızda. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kargı Koyu

Datça’nın merkezine, Eski ve Yeni Datça’ya, en yakın koylardan biri Kargı Koyu. Koyda tesis bulunuyor ve merkezde yer almasından dolayı kalabalık olan bir koyu var. Eğer sakin koyları seviyorsanız siz de bizim gibi Kargı Koyu’nun hemen sol tarafındaki ufak koydan da denize girebilirsiniz. Burada herhangi bir tesis bulunmuyor, sahil alanı da oldukça dar. Fakat Kargı Koyu’nun kalabalık olduğu zaman burası daha sakin oluyor. Bu koyun devamında da tesisi olan, suyu da oldukça berrak Mandalya Beach yer alıyor.

Datça Kargı Koyu

Palamutbükü

Datça’nın en çok bilinen ve en hareketli koyu Palamutbükü. Datça koyları arasında en uzun plaj Palamutbükü’nde. Sahil alanı çok geniş olmasa da hemen deniz kenarında yer alan mekanlarda yemek yiyerek sahilde yer alan şezlongları kullanabilirsiniz. Sahil ufak çakıllı ve Datça’nın hemen her yerinde olduğu gibi burada da su oldukça berrak. Eğer tatilinizi daha fazla yeme içme opsiyonu olan, hareketli bir noktada geçirmek istiyorsanız konaklamak için de Palamutbükü’nü tercih edebilirsiniz.

Datça Palamutbükü

Palamutbükü Akvaryum Plajı

Akvaryum Plajı, Palamutbükü’ne gelmeden hemen önceki ufak koyda bulunuyor. Plaj ağaçların arasında kaldığı için yoldan görmek mümkün olmuyor. Bu sebeple arabayı yolda kenara çekerek ağaçların arasından plaja doğru yürüyorsunuz. Ama yürümesi kısa ve kolay bir yol. Akvaryum Koyu oldukça küçük bir koy bu nedenle de aslında Palamutbükü’ne kıyasla daha az kişi olmasına rağmen yer bulmak zor olabiliyor. Buranın denizi diğer Datça koylarından biraz daha berrak ve pırıl pırıl. Koyda tesis bulunmuyor, kamp yapmaya gelenlerin de uğradığı bir sahil.

Datça Palamutbükü Akvaryum Koyu

Akçabük

Bir öneri de Datça’da nerede kamp yapılır? diyenlere gelsin. Akvaryum Koyu’nun hemen yanındaki Akçabük sahilinde oldukça geniş ve tesisli bir kamp alanı bulunuyor. Burada çadırınızı ağaçların altına kurarak kamp yapabilir hem de Datça’nın harika sularında denize girebilirsiniz. Ayrıca beach bar ve restoranı ile kamp yapanlar için hareketli bir nokta sayılabilir. Bu arada bir koyun sadece bir tesis tarafından kapatılmasının ve dışarıdan ücretsiz girişin engellenmesinin doğru olmadığını bildiğimiz için denize buradan girmeyi tercih etmedik.

Datça Akçabük

Ovabükü

Ovabükü de Datça’nın uzun plajlarından biri. Burada da tesisler bulunuyor, suyu soğuk ve çakıllık ama sahili kumluk. Palamutbükü gibi konaklamak için tercih edilebilecek noktalardan. Pek çok pansiyon yer alıyor, bu pansiyonlarda kalarak hemen pansiyon önünden deniz girebilirsiniz. Eğer tatilinizi daha sakin bir yerde geçirmek istiyorsanız Ovabükü sizin için doğru adres olabilir.

Datça Ovabükü

Kurubük

Ovabükü’nden sonra gelen Kurubük tesis bulunmayan, sakin bir koy. Kurubük’te deniz taşlık, son derece berrak, temiz. Tesis olmadığı için çadırını, şemsiyesini, sandalyesini kapan gelmiş, güzel bir ortam oluşmuş. Burası sakinliği ve denizinin güzelliğiyle favori koylarımızdan biri oluyor.

Datça Kurubük

Kızılbük – Hayıtbükü

Kızılbük ile Hayıtbükü Ovabükü’nden hemen önce gelen geniş bir koyun iki tarafında bulunuyor.

Kızılbük daha sakin ve sahili ufak çakıllardan oluşuyor. Sahilde tesis bulunuyor ilave olarak ağaçların arasında bir şeyler içerek vakit geçirmek ve sahile yakın noktada yer alan bungalovlarda konaklamak mümkün. Kızılbük’ün hemen devamında da Gabaklar Plajı yer alıyor.

Hayıtbükü de kum ve çakıl karışık, berrak bir denize sahip. Tesis bulunan, konaklama imkanı da mevcut bir koy.

Perili Köşk Koyu

Güllük Koyu, bir diğer adıyla Perili Köşk Koyu, Emecik tarafında yer alıyor. Bu koyda bir otel mevcut, sahilin geri kalanıysa boş. Otelden başka bir tesis olmadığı için de epey tenha bir plaj. Sahil iri taneli kum ve taşlık, deniziyse serin, berrak ve balıklı. Öğleden sonra rüzgar çıkınca deniz dalgalanabiliyor.

Buranın ilginç yanı, tam karşısındaki Yolluca Adası’na denizin içinde sığ bir yol olması. En az 1.60 – 1.70 boylarında biriyseniz, denizin içinden 100 metre kadar bir mesafeyi yürüyerek adaya çıkabilirsiniz. Bizim için eğlenceli bir deneyim oldu.

Datça Periliköşk

Knidos Antik Kenti

Datça yarımadasının en uç noktası Knidos! Burası hem yüzmek hem ören yeri gezmek hem de manzara izlemek isteyenlere hitap eden bir yer.
Knidos’ta ören yerinin yan tarafında yer alan küçük sahilde ya da limandan denize girebilirsiniz. Akdeniz ile Ege Denizi’ni ayırdığı kabul edilen Knidos’ta her iki denizde de birkaç dakika arayla yüzebilmeniz mümkün. Denizin suyu soğuk ve liman tarafı epey derin ve berrak. Günbatımında da muazzam bir manzara sunuyor.

Knidos Antik Kenti

Aktur Sitesi

Datça’ya veda ederken son bir kez buralarda denize girelim dediğimizde karşımıza çıkan nokta Aktur oldu. Aktur aslında oldukça geniş bir site ancak kapıya isim yazdırarak günübirlik yüzmek için ücretsiz girebiliyorsunuz. Sahili de sakin ve keyifli. Bir şeyler atıştırmak isterseniz de site sakinlerine katılarak restorandan sipariş verebiliyorsunuz.

Datça Tekne Turu

Datça sahillerinin girintili çıkıntılı yapısından dolayı pek çok koy barındırıyor ama bu koyların bir kısmına karadan ulaşım mümkün olmuyor. O nedenle siz de balıklarla beraber yüzmek, sadece teknelerle gidildiği için çok bilinmeyen koyları gezmek isterseniz Datça tatilinize mutlaka bir tekne turu ekleyin. Biz Palamutbükü’nden kalkan teknelerden birini ayarladık. Özellikle daha ufak ve 20-25 kişilik teknelerden tercih ederseniz sakin bir deniz günü sizi bekliyor demektir. Biz Ovabükü’nde kaldığımız için Palamutbükü’nden kalkan tekneleri tercih ettik, Datça Limanı’ndan da kalkan çok sayıda tekne bulunuyor.

Bonus: Datça’nın Su Altı

Yazımızın başından beri belirttiğimiz gibi Datça koylarının neredeyse tamamının suyu berrak ve oldukça temiz. Hal böyle olunca da dalış profesyoneli olmasanız bile su altının tadını çıkarabiliyorsunuz. Sadece deniz gözlüğü bunun için yeterli olacaktır. Ayrıca özellikle tekne turu ile gidilen koylarda balıkların daha fazla olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. 🙂

One Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir