
Gaziantep Yemek Önerileri
Türkiye’nin gastronomi başkenti olan Gaziantep’te nerede yerseniz yiyin güzel yemek yiyeceksiniz derler. Gerçekten de her yediğimiz o kadar güzeldi ki, burada hangi birini sayacağımızı şaşırdık. Kebap, lahmacun, beyran, küşleme, katmer, baklava ve daha birçok lezzeti Gaziantep’e gelmişken kaçırmayın deriz.
Bu arada Gaziantep sadece yemek değil, gezmek için de harika bir şehir. Bu detaylarını Gaziantep Gezi Rehberi ve Zeugma Antik Kenti ve Müzesi yazılarımızda bulabilirsiniz.
Kelebek Restoran
Gaziantep’e geç saatte varınca hem açık hem güzel bir restoran aradık ve Kelebek’i bulduk. Kelle Paça Çorbası, Et Kavurma, Beyin Kavurma, Fıstıklı Kebap ve Havuç Dilimi Baklava ile kendimize güzel bir hoşgeldin ziyafeti çektik. Etler oldukça iyiydi, özellikle et kavurma sahanda değişik pişirilmiş ve çok lezzetliydi. Tatlı sadece Gaziantep ortalamasına göre vasattı ama diğer yemekleri oldukça telafi etti.
Kelle Paça – Kelebek – Gaziantep Et ve Beyin Kavurma- Kelebek – Gaziantep Fıstıklı Kebap – Kelebek – Gaziantep Havuç Dilimi – Kelebek – Gaziantep
Ünal Et Lokantası
Gaziantep’te kahvaltı beyran ve katmerle edilir. Biz ikisinin de kahvaltı için iddialı tercihler olduğunu düşünsek de bu adete uyduk ve Ünal Et Lokantası’nın yolunu tuttuk. Hem beyran hem de katmeri bizi oldukça tatmin etti. Önyargılarımızdan sıyrılmış ve memnun bir şekilde yola devam ettik.
Beyran – Ünal Et – Gaziantep Katmer- Ünal Et – Gaziantep
Metanet Lokantası
Gaziantep’te kahvaltıda beyran ve katmer yemeye alışmışken ertesi sabah da Metanet’i denedik ve burayı daha da çok sevdik. Hem beyran hem katmer çok ama çok lezzetliydi. Tek kahvaltı hakkınız varsa buraya kullanın der ve kesinlikle tavsiye ederiz.
Beyran – Metanet – Gaziantep Katmer – Metanet – Gaziantep
Küşlemeci Halil Usta
Gaziantep etleriyle ve özellikle küşlemesiyle de meşhur. Zeugma Müzesi’nin biraz yukarısında Küşlemeci Halil Usta’nın dükkanı var. Burada oturunca hemen kişi başı bir tas salata geliyor. Ardından yediğimiz küşlemeyse oldukça lezzetli ve sulu, kesinlikle tavsiye edilir. Biz yoğun bir anına denk gelmedik, ancak bazı günler oturacak masa bulunamıyor ve bu sebeple etlerin yanık ve kuru geldiği de olabiliyor.
Küşlemeci Mehmet Usta
Gaziantep’in bir diğer küşlemecisi Mehmet Usta’dayız. Bayazhan tarafında bulunan Mehmet Usta da yine herkese salatasını getiriyor. Bunun yanında isteyen küşleme isteyen de ciğer, kebap ve soslu/sade küşlemeden oluşan karışık ızgara tercih edebilir. Biz bir nebze sert bulduk ama yine de çok lezzetliydi ve tavsiye ederiz.
Küşleme – Halil Usta – Gaziantep Küşleme – Mehmet Usta – Gaziantep Ciğer ve Kebap – Mehmet Usta – Gaziantep Salata ve Lahmacun – Mehmet Usta – Gaziantep
Dukat Beyran
Dukat aslında beyrancı ancak biz zaten sabah beyran yemiş olduğumuz için etlerini daha çok merak ettik. Zeugma Müzesi’nin biraz yukarısında bulunan Dukat’ta Antep usulü sarımsaklı lahmacun, Ali Nazik ve küşleme söyledik. Lahmacunu oldukça acıydı, etleriyse çok lezetliydi. İkram olarak yine salata ve çiğ köfte geldi.
Lahmacun- Dukat – Gaziantep Ali Nazik – Dukat – Gaziantep
Yesemek Gaziantep Mutfağı
Gaziantep’te et yemenin dışında yerel lezzetler de arıyorsanız size Yesemek’i öneririz. Her gün çeşit çeşit ev yemeği yapan bu lokantada kendimize domates ve patlıcan dolmasının yanında 5 çeşit yemek seçip gastronomi tabağımızı oluşturduk ve gerçekten her bir yemek ayrı lezzetliydi. Özellikle Yuvalama çorbası, Şiveydiz ve kabaklamaya bayıldık. Üstüne bir de Zerdeli Sütlaç tatlısı yiyerek memnun bir şekilde ayrıldık.
Gastronomi Tabağı – Yesemek – Gaziantep Zerdeli Sütlaç – Yesemek – Gaziantep Dolma ve Gastronomi Tabağı- Yesemek – Gaziantep
İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu
Gaziantep ve baklava deyince akla gelen ilk markalardan biri İmam Çağdaş. Biz de hem yemeklerini hem de tatlısını denemek için İmam Çağdaş’a gittik. Bazı yorumlarda eskisi gibi olmadığını, bozduğunu okusak da biz lahmacununu da Ali Nazik’ini de çok beğendik. Hele havuç dilimi ılık ılık geldi ve lezzeti damaklarımızda kaldı.
Ali Nazik – İmam Çağdaş Lahmacun – İmam Çağdaş Havuç Dilimi – İmam Çağdaş
Koçak Baklava
Gaziantep ve baklava ayrılmaz bir ikili! Hele antep fıstığı kullanarak yapılmışsa, çeşit çeşit baklava ve tatlıyı her fırsatta yemek şart olur. Biz de her yemekte tatlı yemenin yanı sıra meşhur Koçak’a da uğramadan edemedik. Burada deneyebildiğimiz kadar çok çeşit fıstıklı tatlı denedik ve çok beğendik. Baklava, dolama, şöbiyet, midye, … ne seçerseniz seçin beğeneceksiniz.
Şaşı Gurme Baklava
Gaziantep’te herhangi bir tatlıcıya girdiğinizde İstanbul ya da başka şehirlerde yediklerinizden çok daha iyi bir tatlı yiyeceğiniz garanti. Ancak Gaziantep’te olmak standartları o kadar yükseltiyor ki, gayet lezzetli tatlıları bile Koçak, İmam Çağdaş gibi ustalarla kıyaslamaya başlıyorsunuz. Çarşıda görüp girdiğimiz Şaşı Gurme Baklava da bizde böyle bir etki yarattı. Yine çeşit çeşit tatlı seçip yedik ve gayet iyiydi. Ancak Gaziantep’te nerede tatlı yemeliyim derseniz, Koçak’ta baklava, İmam Çağdaş’ta havuç dilimi deriz.
Koçak Baklava – Gaziantep Şaşı Gurme Baklava – Gaziantep
Tahmis Kahvesi
Tarihi Tahmis Kahvesi, 1638 yılında, Mevlevihaneye gelir getirsin diye Türkmen Beyi Mustafa Ağa tarafından yaptırılmış. Tahmis, kelime olarak, kahvenin dövüldüğü yer anlamına geliyor. Bir rivayete göre de 4. Murat bir sefer sırasında Tahmis Kahvesi’ne uğrayıp kahve içmiş.
Biz de buraya kadar gelmişken bu tarihi kahveye uğradık ve birer kahve içtik. Ortaya ikram olarak çerez tabağı da geliyor. Tarihi, etkileyici bir atmosferi olan kahveye uğrayıp bir yorgunluk kahvesi içmenizi tavsiye ederiz.

One Comment
Pingback: