Şanlıurfa,  TÜRKİYE

Halfeti Gezi Rehberi

Şanlıurfa merkezde gezilecek yerler bittiyse, Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından ‘sakin şehir’ olarak tescil edilen Halfeti’ye uğramadan dönmeyin deriz. Şanlıurfa’nın batı sınırında yer alan, Fırat nehriyle Gaziantep il sınırından ayrılan bu şirin ilçeye, merkezden yaklaşık 1.5 saatlik (ortalama 150 km) araba yolculuğuyla ulaşmanız mümkün. Sakın yol uzun diye hayıflanmayın çünkü yol boyunca Fırat’ın muhteşem manzarasını izleyerek zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile. Fırsat buldukça duraklayıp fotoğraf çekmenizi öneririz.

Fırat Manzarası – Şanlıurfa

Rumkale

Halfeti, MÖ 2000 yıllarına kadar tarihlendirilen ve birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir kent olarak karşımıza çıkıyor. Bunların en eskisi, Halfeti ilçe sınırları içerisinde bir yarım ada üzerine yerleşmiş olan Rumkale Antik Kenti. Rumkale, ismini, 16. yüzyılda Osmanlı himayesine geçmesiyle alıyor ve buradaki eserler Geç Roma ve Orta Çağ dönemine dayanıyor. Uzun süre aktif olarak kullanılan bir manastıra da sahip bu yerleşim yeri Birecik Barajı sebebiyle suların yükselmesine bağlı olarak günümüzde terk edilmiş durumda.

İPUCU: Rumkale’ye Urfa’dan sadece tekne ile ulaşım mümkün ancak tekne gezilerinde karaya çıkmanız mümkün değil, sadece uzaktan kalenin surlarını seyredebiliyoruz.

Rumkale Manzarası – Halfeti – Şanlıurfa

Eski Halfeti

Tarihi Rumkale kentinin karşısında, Fırat Nehri kıyısında Eski Halfeti diye de bilinen kıyı köyleri bulunuyor. Döneminin verimli topraklarına sahip bu kıyı köylerinin %80’lik kısmının, 2000 yılında Birecik Barajı’nın yapılmasından sonra sular altında kaldığını öğreniyoruz. Aşağıda bahsedeceğimiz tekne turunda bu köylere ait camilerin, okulların sular altında kalmış olduğunu kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Özellikle batık minaresiyle meşhur Savaşan Köyü bu yerleşimlerin en ilgi çekicilerinden.

Halfeti Tekne Turu

Halfeti’ye geldiğinizde yukarıda anlattığımız bu yerleri görmeniz yalnızca tekne turuyla mümkün. O nedenle Halfeti’ye geldiyseniz bu güzellikleri görmek için mutlaka tekne turu yapmanızı öneririz. Eski Halfeti’deki Savaşan köyündeki okullarının çatılarının üzerinden geçmek, Rumkale’yi uzaktan da olsa seyretmek ve iki güzel şehrin buluştuğu Fırat nehrinde bir saat geçirmek herkese iyi gelecektir.

İPUCU: Tekneler bir saat süre ile Fırat üzerinde Halfeti turu yaptırıyor. Savaşan köyüne kadar gidip oradan geri dönüyorlar. Dolmuş mantığıyla çalışan teknelerin tur ücreti kişi başı 15 tl. 

Halfeti Tekne Turu

Tekne turu sonrasında kentin güzel manzarasının ana unsurları olan iki adet köprüyü görüyoruz. Bir tanesi yükseklik korkusu olanlar için bir kabus olabilecek asma bir köprü, diğeri ise sallanmayan ve korkusu olanların rahatlıkla geçebilecekleri bir köprü. Tavsiyemiz, köprülerden birinin üzerinden geçerek şehir manzarasının tadını çıkartmanız.

Halfeti Asma Köprü

Karagül Efsanesi

Karagül, adı üstünde siyah renkli güzel kokulu ve sadece Halfeti’de yetiştirilebilen bir gül çeşidi. Bu gülün neden sadece Halfeti’de yetiştiğine dair çeşitli efsaneler ve mitler anlatılageliyor. Bunlardan en akılda kalanı yine bir aşk hikayesi. Ermeni bir ustanın kızıyla Müslüman bir gencin imkansız aşkı sebebiyle beraber Fırat nehrine atlamaları ve kızın çok sevdiği, özenle yetiştirdiği kırmızı güllerin bu günden sonra hep siyah açması…

Halfeti’nin Ünlü Kara Gül Çiçeği

Bu efsanelerin yanı sıra, güllerin siyah renkli olması iklim, toprak ve hava koşullarıyla ilgiliymiş. Bir şeyin güzel olması için altında peri masalları aramamıza gerek yok, öyle değil mi 🙂

Halfeti’de karagülün hem parfümü hem sabunu aklınıza gelebilecek birçok kozmetik alanda kullanımı mevcut. Bunun daha da iyi pazarlanarak büyümesi dileğimiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.