
Mardin Yemek Önerileri
Mardin tarihiyle olduğu kadar yemekleriyle de bizi çok etkiledi. Mardin Gezi Rehberi ve Midyat Gezi Rehberi yazılarımızda bahsettiğimiz yerleri gezerken birçok güzel yemek de yedik.
Mardin’de yediğimiz etler Gaziantep ile yarışır lezzette. Mezeleri, içli köftesi ve tatlıları da harika. Güneydoğu’nun kahvesi mırra ve Midyat’a özgü Süryani şaraplarını da mutlaka denemelisiniz. Hediyelik olarak ise klasik mavi renkli, Mardin’e özgü badem şekerlerinden almadan dönen yok gibi.
Mardin esnafının ikram severliği ise yemekleri kadar kalbimizi çaldı. Ana caddesinde trafikte giderken aniden penceremizden içeri giren bir tepsi ve tepsinin içindeki fırından yeni çıkmış kurabiyeler bize unutulmaz bir an yaşattı.
Mardin’de gidip denedğimiz birkaç restoran önerimiz ise şu şekilde:
Kahvaltıcı Kadri
Sabah kahvaltısı için yeni şehir tarafındaki Kahvaltıcı Kadri’yi tercih ettik. Mardin yeni şehir, bildiğimiz beton binalar ve günlük yaşamın aktığı sıkıcı caddelerden oluştuğu için mekan ilk intiba olarak bizi pek etkilemedi.
Kişi başı 40 tl’ye serpme kahvaltı aldık. Sucuk olmaması dışında bol çeşitli bir kahvaltısı var. Garsonlar hızlıca dışarıdan içeriye doğru tabakları dizip sofrayı çeşit çeşit kahvaltılıklar ile donatıyorlar. Yerel tatları burada denemek mümkün. Çok beklentiyi yükseltmeden hızlı ama güzel bir kahvaltı için ideal.

Kebapçı Yusuf Usta
Öğle yemeği için Kebapçı Yusuf Usta’yı tercih ediyoruz. Mardin Eski Şehir merkezinde, 1. Cadde üzerindeki mekan öğlen vakitleri kalabalık olabiliyor.
Hafif salaş bir mekan olan Yusuf Usta’da Mardin’e özgü fıstıklı kebap ve açık ayran içmenizi tavsiye ederiz. Porsiyon miktarı iyi ve ortaya ikram salata, soğan, ezme geliyor. Fiyatları da oldukça uygun. Biz gerçekten çok beğendik ve memnun ayrıldık.

Mardin’e Özgü Tatlar
Mardin’de her şey o kadar lezzetli ve esnaf o kadar cana yakın ki, sokaklarına dalıp her çeşit yerel lezzeti deneyebilirsiniz.
Mardin yerel lezzet önerilerimizden biri için ünlü Kardeşler Odunlu Ekmek Fırını‘nı (birden çok şubesi mevcut) verebiliriz. Burada 1,5 TL’ye tahinli çörek ve 10 TL’ye bir paket hurmalı tatlı alabilirsiniz. Sert ama lezzetli tatlılar.

Yol üstünde Harire Mardin isimli, Osmanlı stili tatlıcıyı görünce hemen içeri dalıyoruz. Mekanda Harire ve Zerde tatlılarını denemek üzere kolları sıvıyoruz. Harire, dut, üzüm pekmezi karışımı ve unla yapılan çok lezzetli, hafif ve her zaman yenebilir bir tatlı. Zerde ise şeker, su ve pirinçten oluşan bir tatlı ancak bizi Harire kadar etkilemedi. Tatlıların yanında tam kıvamında pişirilmiş Menengiç, Dibek ve Türk kahvelerini de içtik. İki tatlı ve üç kahve için toplam 36tl ödedik.
Harire Zerde
Alternatif bir tatlıcı için de Sadık Künefe’yi deneyebilirsiniz. Bir künefe, bir çikolatalı baklava ve yanında da dondurma alıyoruz. Künefe de baklava da çok dengeli ve lezzetli. Su ve çaylar tatlının yanında ikram olarak geliyor. Toplam 42 tl veriyoruz.

Kabadayı Beşir’in Yeri
Mardin’de akşam yemeği yemek için arabayla, önceden rezervasyon yaptığımız Kabadayı Beşir’in Yeri‘ne doğru yola koyuluyoruz. Burasının adı Şahin Tepesi Restoran diye de geçiyor. Issız dağ yollarında giderken acaba yanlış mı geldik diye tereddüt etsek de tepeye kadar çıkınca mekanı buluyoruz. Mezopotamya manzarası görülmeye değer ve çalışanları güler yüzlü.
Burası rakı-meze tarzı bir meyhane. Yüksek sesli müzik yok, sakin muhabbet etmek isteyenler için ideal bir tercih. Dekorasyonun özenle yapıldığı bu mekanda geniş aralıklı masalarda oturarak manzaraya karşı içkinizi yudumlamak gerçekten çok keyifli.
Meze çeşitleri ilginç olarak meyve ağırlıklı. Çağla, çilek ve karpuzun yanı sıra birkaç çeşit de patlıcanlı mezeler var. Ortaya meze seçiyor ve karışık ızgara ile sac kavurma sipariş ediyoruz. Patlıcan ezmesi, kuru patlıcan kızartması, peynir, kavurma, kuzu şiş, pirzola, sucuk, … hepsi tek kelimeyle mükemmel. Etler suyunu kaybetmeden iyice pişmiş. Sucuk (Mardin sucuğuymuş) çok dengeli. Kavurmayı ağzınıza atmanızla, ağzınızda dağılması bir oluyor. İçkiyle beraber et yediğimizi düşünürsek makul diyebileceğimiz bir ücret ödeyerek bu güzel mekandan ayrılıyoruz.
Sac Kavurma Karışık Izgara
Bağdadi Restoran
Mardin’de akşam yemeği için ikinci bir alternatif olarak yine önceden rezervasyon ile çalışan Bağdadi Restoran’ı deneyebilirsiniz. Önceden yer ayırtmadan masa bulmak pek mümkün değil. Ayrıca burası biraz daha şık ve lüks bir mekan olduğu için gelenler de daha şık kıyafetleri tercih etmişlerdi. Fiyatlar da buna bağlı olarak biraz daha yüksek.
Yemeklere gelince, ortaya Mezopotamya tabağı diye çeşitli mezelerin yerel gümüş kaplarda getirildiği iştah açıcı bir tabak tercih ettik. Yanında simit ve ekmek ile servis edilen bu mezelerin çeşit sayısının bolluğunun yanı sıra lezzetlerinin de yerinde olduğunu söyleyebiliriz. Yarımşar porsiyon kızarmış ve haşlanmış içli köfte ve bir porsiyon da Sembusek (bir çeşit kapalı lahmacun) söyledik ve 3 kişi için oldukça yeterli geldi. Mutlaka yerel Süryani şarabı içip siz de keyifli bir akşam geçirin isteriz. Toplamda üç kişi 225 tl hesap ödeyerek ayrıldık.
İçli Köfte Mezopotamya Tabağı Sembusek
Midyat Çağdaş Et Lokantası
Günübirlik gittiğimiz Midyat’ta öğle yemeği için zamanımız vardı. Büyük çarşı içerisinde yemek yiyebileceğiniz birçok restoran mevcut. Biz merkezde Çağdaş Et Lokantası’nı tercih ettik. Burada şefin tabağı ya da aşçı tabağı olarak tabir ettikleri, tandır, kuzu güveç, tavuk güveç, kavurma, iç pilav gibi çeşitli yemeklerin azar azar bir arada sunulduğu birer tabak alıyoruz. Etler mükemmel yumuşaklıkta ve yemeklerin lezzetlerine doyum olmuyor. Özellikle kırmızı et yemeklerinin hepsine bayılıyoruz ve bir kez daha Mardin mutfağına hayran kalarak buradan da ayrılıyoruz.
Salata ve Ezme İkramı Şef Tabağı