
Novi Sad Gezi Rehberi
Eğer Belgrad’a gelmişseniz ve ekstra bir gün ayırabiliyorsanız kesinlikle Novi Sad’ı ziyaret etmelisiniz. Biz bu şehri karda kışta ziyaret ettik ve buz gibi havaya rağmen çok sevdik. Belgrad Gezi Rehberi‘mizi ve Belgrad Yemek Rehberi‘mizi de ziyaret edebilirsiniz.
Belgrad’ın hareketli yaşamının aksine oldukça sakin ve entelektüel bir şehir Novi Sad. Balkan şehirlerinden çok Orta Avrupa şehirlerinin neoklasik mimarisine rastlanıyor. Bunda uzun süre Avusturya-Macaristan İmparatorluğu hakimiyeti altında kalmış olmasının da etkisi var.
Tuna nehri kıyısında, Petrovardin Kalesi karşısında bulunan Novi Sad, oldukça geç kurulan bir şehir. Bölgedeki Osmanlı hakimiyeti 17. yüzyılda sona erdikten sonra hakimiyet Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na geçmiş. Katolik inancında olan yönetim, Petrovaradin Kalesi’nde Ortodoksları barındırmayınca, insanlar nehrin öbür tarafında Novi Sad şehrini kurmuş.

Novi Sad’a Ulaşım
Novi Sad’a nasıl gidilir? diyenleri buraya alalım. 🙂 Sırbistan’ın en büyük ikinci şehri olan Novi Sad, Belgrad’dan yaklaşık 90km uzaklıkta bulunuyor. Novi Sad’a otobüs ya da tren ile rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor ve yol yaklaşık 1,5 saat sürüyor.
Tren yolculuğu deneyimini çok sevdiğimiz için biz Novi Sad’a trenle gittik. Tren istasyonu şehir merkezinden 2km uzaklıkta. Yani trenden indikten sonra bir süre yürümeniz ya da şehir merkezine giden otobüslere binmeniz gerekecek.
Novi Sad’da Gezilecek Yerler
Novi Sad rahatlıkla günübirlik ziyaret edilebilecek bir şehir. Gezilecek yerleri de yarım günde bitirebilirsiniz. Çok büyük bir şehir olmasa da Belgrad’dan daha çok beğendiğimiz de bir gerçek. 🙂

Petrovaradin Kalesi
Novi Sad turu için olmazsa olmaz bir nokta olan Petrovaradin Kalesi, Tuna Nehri’nin karşı tarafında kalıyor ve ulaşmak için köprüyü geçmek gerekiyor. Buraya otobüsle gidebilir ya da yürümeyi seviyorsanız bizim gibi, kar altında bile olsa, 25 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.
İPUCU: Petrovaradin Kalesi’ne yürüyerek gitmek yorucu olsa da köprü üzerinden güzel manzaralar yakalama şansını kaçırmayın deriz.
Petrovaradin Merdivenleri Saat Kulesi
Petrovaradin Kalesi, Novi Sad’dan çok daha eski bir yerleşim yeri. Kalede 13. yüzyıldan beri yerleşim var. Bölge Osmanlı İmparatorluğu’ndan alındıktan sonra, 1692 senesinde, kale yıkılarak daha güçlü olacak şekilde yenilenmiş.
Kaleye çok da yorucu olmayan merdivenlerden çıkarken güzel şehir manzaralarını da görebilirsiniz. Yukarı çıktığınızda ise Tuna nehrinin karşı tarafındaki Novi Sad’ı panaromik olarak izleyebilirsiniz.
Ayrıca tepede ilginç bir özelliği olan bir de saat kulesi var. Normal saatlerin aksine, bu kulede uzun kol saati, kısa kol dakikayı gösteriyor. Bunun sebebini ise denizcilerin saati daha rahat görebilmesi olarak açıklamışlar.

Kaleye giriş için bir ücret alınmıyor. Kalenin tepesinde dinlenirken bir şeyler yiyip içebilmeniz için de kafe ve restoran da mevcut.
Novi Sad’a gelmişken Petrovaradin Kalesi’ni kesinlikle es geçmemenizi öneririz.
Novi Sad Sinagogu
Kaleden sonraki durağımız Novi Sad Sinagogu oluyor. Novi Sad’da İkinci Dünya Savaşı’ndan önce hatırı sayılır bir Yahudi nüfus varken kurulan sinagog, bugün dini törenlerden ziyade konserler, sergiler, paneller gibi kültürel etkinlikler için kullanılıyor.

Trg Slobode (Özgürlük Meydanı)
Novi Sad’ın merkezi olan Özgürlük Meydanı ya da yerel dille Trg Slobode! Hem belediye binası hem de Katolik Meryem Kilisesi’nin baktığı meydan, oldukça geniş ve aynı zamanda estetik binalarla çevrili.
Meydandan itibaren Novi Sad’ın işlek caddesi Zmaj Jovina başlıyor. Bu cadde, Belgrad’daki Kneza Mihaila Caddesi ya da İstanbul’daki İstiklal Caddesi gibi trafiğe kapalı ve dükkanların, cafelerin sıralandığı bir cadde.
Novi Sad’ın şehir dokusunu yansıtan kırmızı, sarı, turuncu, pembe ağırlıklı binalar da yine Slobode Meydanı ve Zmaj Jovina Caddesi boyunca görülebiliyor.
Katolik Meryem Kilisesi
Novi Sad’da görülecek yerlerin başında Slobode (Özgürlük) Meydanı’na bakan bu kilise geliyor.
Osmanlı İmparatorluğu 2. Viyana Kuşatması’ndan da mağlubiyetle ayrıldıktan ve daha sonra Karlofça Antlaşması ile birlikte bölge Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na bırakılınca Haçlılar kazandıkları zaferi onurlandırmak ve şükretmek için bu kiliseyi yaptırmışlar. Ancak kilise daha sonraki savaşlarda 2 kere daha yıkılmış ve yeniden yapılmak zorunda kalınmış.
Mimari açıdan estetik bulduğumuz kilisenin içi oldukça sade olmasına rağmen özellikle renkli camlarıyla bizi epeyce etkiledi.
Katolik Meryem Kilisesi
Belediye Binası
Slobode (Özgürlük) Meydanı’na bakan binalardan bir diğeri, aynı zamanda Novi Sad’ın en gösterişli binalarından olan belediye binası.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde yapılan binanın kiliselerde olduğu gibi bir de kulesi var. Ayrıca meydana bakan cephesinde de Yunan tanrıçalarının heykelleri görülebiliyor.

Saint George Katedrali
Katedral, ilk olarak 1734’te Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde yapılmış. 1849’daki isyanlar sırasında bombalanarak yıkılınca 1880’de aynı yere tekrar yapılmış. Katedralin hem dış cephesinin mimarisi hem de içindeki ikonlarıyla sade bir güzelliği var.
Saint George Katedrali
Piskopos Sarayı
Bir katedrali kiliseden ayıran fark, bir piskoposluk merkezi olması. Novi Sad’daki katedralin de bir piskoposu var ve sarayı bu katedralin hemen yanında bulunuyor. Bina, turuncu cephesi ve dikkat çekici mimarisiyle Novi Sad’ın şehir dokusuyla tam olarak uyum sağlamış.
