KAMPÇILIK,  TÜRKİYE

Yedigöller Gezi Rehberi

Bi’ Gün Yine Yoldayız, bu sefer Yedigöller’deyiz.

Yedigöller, Batı Karadeniz’de yer alan ve Bolu üzerinden ulaşılabilen bir milli park. Adını 1,5 kilometre boyunca sıralanmış ve birbirine bağlı 7 adet gölden alıyor. Doğa tutkunları ve gezginler için keşfetmesi oldukça keyifli bir bölge.

Yedigöller – Büyük Göl Kuşbakışı

Milli park sınırından girdiğiniz andan itibaren sizi hem rengiyle hem de temiz havasıyla büyüleyen Yedigöller çok zengin bir bitki örtüsüne sahip. Kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak gibi çok çeşitli ağaç türleri ilkbaharda yeşilin, sonbaharda sarının her tonunuyla adeta bir renk cümbüşü oluşturuyor.

Ayrıca Yedigöller Milli Parkı’nın ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca, tavşan, yabani ördek, yabani güvercin ve keklik gibi birçok hayvana da ev sahipliği yaptığı biliniyor. Kamp yaparken görevliler su samurlarının da olduğu konusunda bizi uyardı. İnsan kalabalığının çokça olduğu zamanda hayvanların da korkmasından olsa gerek biz sincaptan ve köpekten başka canlıya denk gelmedik.

Yedigöller’in Gölleri

Yedigöller’de bölgeye adını veren, birbirine yakın ve hatta birbirleriyle bağlantılı 7 adet göl bulunuyor. Bu göller toprak kaymaları sonucu çukurda kalan alanlara su dolmasıyla oluşmuş heyelan gölleri.

Büyük Göl

Büyük Göl, adından da anlaşılacağı gibi 7 adet gölün en büyük olanı. Adı Büyük Göl olmasına rağmen etrafını yarım saatte dolaşabileceğiniz kadar da küçük bir göl aslında. Gölün çevresinde patika bir yürüyüş yolu var ve gölün üzerine uzanan ahşap platformlarda göl manzarası izleyebilir ve fotoğraf çekilebilirsiniz.

Yedigöller – Büyük Göl

Büyük Göl’ün kıyısında 2 adet kamp alanı mevcut. Kalabalık seviyorsanız gölün güneyindeki kamp alanını, daha sakin bir kamp istiyorsanız da gölün kuzeydoğusunda, Habitat Restoran’ın aşağısındaki kamp alanını tercih edebilirsiniz.

Derin Göl

Yedigöller’deki otopark alanının yanında bulunan Derin Göl de Yedigöller’in en büyük üç gölünden biri. Derin Göl’ün etrafındaki patika yoldan yürürken karşınıza çıkan köprünün arkasından da ağaçların arasından yürümeye devam edebilirsiniz. Bu bölge, su akıntısıyla beraber güzel bir görüntü oluşturuyor. Yine bu taraftan şelaleye ve Nazlı Göl’e ulaşabiliyorsunuz. Yokuş olsa da yağan yapraklar altında yürümesi keyifli. Büyük Göl’ün hemen karşısında bulunan Derin Göl’ün de kıyısında kamp alanı yine mevcut.

Yedigöller – Derin Göl

Serin Göl

Yedigöller’in en kuzeyinde bulunan Serin Göl, Mengen tarafından gelen girişte görebileceğiniz ilk göl aynı zamanda. Yine kıyısında kamp alanı mevcut ancak geçiş alanında olduğu için ayak altı kalıyor.

Yedigöller – Serin Göl

Nazlı Göl

Bolu tarafından Yedigöller’e girerken sağ tarafınızda kalan Nazlı Göl, Yedigöller’in en büyük 3 gölünden biri.

Yedigöller – Nazlı Göl

Etrafında patika yürüyüş yolu da olan Nazlı Göl’de biz gittiğimizde sular çok çekildiği için etkileyici bir görüntü göremedik. Görsel açıdan en az etkilendiğimiz göl burası oldu diyebiliriz. Bu bölge kalabalık ve çeşitli aktivitelerle kamp yapmayı sevenler için oldukça uygun, hareketli bir bölge.

İnce Göl

İnce Göl, üst girişin hemen sol tarafında, Sazlı Göl’e giden yolun başında bulunuyor. Diğer adı da Uzun Göl olan İnce Göl adı gibi uzun ince bir alanı kaplıyor. Etrafı tamamen ağaç kaplı ve bu ağaçların yansıması su üzerinde muazzam bir renk cümbüşü oluşturuyor.

Yedigöller – İnce Göl

Sazlı Göl

En favori göllerimizden biri olan Sazlı Göl, İnce Göl’ün arka tarafında kalıyor. Sarı renkli ağaçlarıyla sonbaharın en güzel manzaralarını burada görebilirsiniz.

Yedigöller – Sazlı Göl

Bir tarafımıza İnce Göl’ü, diğer tarafımıza Sazlı Göl’ü alıp etraftaki ağaçların bin bir rengini izlerken bir anda hafifçe esen rüzgarla yaprakların başımızdan aşağı döküldüğü anlar ise gezinin bizim için en tarifsiz anlarıydı.

Kuru Göl

Adı üstünde Kuru Göl sadece kuru bir çukurdan oluşuyor. Yoğun yağış alan mevsimlerde su birikip bir göl halini alıyormuş.

Yedigöller – Kuru Göl

Yedigöller’de Gezilecek Diğer Yerler

Yedigöller’de doğa yürüyüşü yaparken göller dışında Yedigöller Şelalesi ve Gülen Kayalar gibi noktaları da görebilirsiniz.

Şelale

Derin Göl’ün arka tarafında göle doğru akan bir su göreceksiniz, bu suyu yanındaki patikadan takip ederek şelaleye ulaşabilirsiniz. Tabelalarla gerekli yönlendirme de sağlanmış. Hafif yokuş çıkarak yürümek gerekiyor ama doğa yürüyüşü yapmak için çok keyifli bir yol.

Daha yüksek bir platoda bulunan Nazlı Göl’den daha aşağıda bulunan Derin Göl’e doğru akan su bu şelaleyi oluşturuyor. Yedigöller’e kadar gelmişken burayı da görmenizi tavsiye ederiz.

Şelale – Yedigöller

Gülen Kayalar

Şelalenin yanından merdivenli bir patika yola saparak Gülen Kayalar’a ulaşabilirsiniz. Yine tabelalar ile buraya da yönlendirme sağlanmış.

Kayalar bu adı gülen bir insan silüetine benzediği için alıyormuş ama biz pek bir şeye benzetemedik açıkçası. Doğa yürüyüşü yapmak için gidebilirsiniz ama Gülen Kayalar’dan çok bir şey beklememenizi öneririz.

Gülen Kayalar – Yedigöller

Yedigöller’e Ulaşım

4 saatlik uzaklığıyla İstanbul’a yakın sayılabilecek bu cennetin Ankara’ya uzaklığı ise 3 saat. Yedigöller’e ulaşım için kullanılabilecek 2 yol var. Biri Bolu merkez üzerinden diğeri de Mengen üzerinden.

Yedigöller – Büyük Göl Kuşbakışı

Bolu üzerinden yol yaklaşık 75 dakika sürüyor. Yolu İstanbul’a yakın ilk kısmı görece daha rahat, sonlara doğru virajlı bir yol. Karanlık vakitte geliyorsanız bu yolu tercih etmelisiniz.

Mengen üzerinden gelen yol ise 90 dakika sürüyor. Çok virajlı ve yavaş gidilmesi gereken bir yol. Hele bir kısmı toprak, köstebek yuvası gibi çukurlu. Ama Yedigöller’e yaklaştıkça doğa manzaraları da bir o kadar güzel. Eğer gündüz yolculuk ediyorsanız ve aceleniz yoksa bu yolu tercih edebilirsiniz.

İPUCU: Özellikle hafta sonları, milli park alanına olabildiğince erken veya geç girip çıkmakta fayda var. Park içindeki yol çift yönlü olsa da gün içinde hem yoğunluktan hem de tur otobüslerinden dolayı bazı noktalarda tek yöne düşüyor. Bu nedenle biz öğle saatinde çıkarken, çıkış yolu jandarma tarafından mecburi olarak Mengen yoluna verildi.

Yedigöller’de Mevsim ve İklim

Yedigöller bitki örtüsü sayesinde aslında her mevsim ilgi gören bir nokta. Doğası o kadar güzel ki ilkbaharda doğanın yeşermesine şahit olmak için, yazın ağaç gölgesinde sıcak günlerin tadını çıkarmak için, kışın da kar manzaraları için ziyaretçi çekiyor.

Ama yaprakların yeşilden sarıya, kahverengiden kırmızıya her rengi aldığı sonbaharda Yedigöller’in tadının bir başka olduğu kesin.

Sonbaharda ziyaret edip kamp yapmak isteyenler gündüz hava sıcak da olsa gece sıcaklığın epey düştüğünü göz önünde bulundurmalı ve ona göre kıyafet ve uyku tulumu seçerek gelmeli.

Yedigöller’e Giriş Ücreti

Milli park içinde kamp yapmak istiyorsanız çadır başı günlük ücret alıyorlar ve otopark ücretini de almıyorlar.

Sitesinde ve girişte 34 TL günlük çadır kurma ücreti diyordu ama bize indirim uygulayıp çadır başına günlük 17 TL aldılar.

Eğer kamp yapmaya değil, günübirlik gezmeye geldiyseniz de otopark ücreti ödemeniz gerekiyor.

Yedigöller’de Kamp Alanları

Yedigöller’de birçok kamp alanı mevcut. Büyük Göl, Derin Göl, Nazlı Göl ve Serin Göl etrafında kamp yapması en rahat göllerden.

Nazlı Göl’ün Etrafındaki Kamp Alanı

Büyük Göl’ün ana kamp alanı oldukça kalabalık ve hareketliydi. Gençler daha çok bu bölgeyi tercih etmiş. Bizim gibi daha sakin bir kamp istiyorsanız Büyük Göl’ün Serin Göl’e doğru bakan kıyısında bir kamp alanı daha var. Burayı daha çok yaş olarak da tecrübeliler tercih etmiş. Bu nokta aynı zamanda Habitat Restoran’ın aşağısı kalıyor ve restoranın yanındaki tuvalet kabinlerini de kullanabiliyorsunuz. Uygun bir alan bulup iki çadırımızı yan yana kurduk.

Yedigöller’deki Çadırların %95’e Yakını Decathlon’dandı 🙂

İPUCU: Kamp alanlarında tek tük piknik masaları da var. Bunları kullanabilmek için hem olabildiğince erken gelmeniz hem de biraz şanslı olmanız gerekiyor. Biz şanslıydık ve bir piknik masası bulabildik.

Kahvaltılarda çay demlemek için küçük piknik tüpü getirmiştik yanımızda. Bunu hem çay demlemek hem de tulum peynirli, biberli leziz bir omlet yapmak için kullandık. Yaptığımız en keyifli kahvaltı oldu desek yeridir.

Yedigöller’de Büyük Göl’e Nazır Kahvaltı Soframız

İPUCU: Yedigöller’deki kamp alanlarında temiz su çeşmeleri var. Yanınızda su getirmek yerine bu çeşmelerden de içme suyu ve çay suyu temin edebilirsiniz. Çeşmeler ayrıca bulaşık yıkamak için de kullanılıyor ancak temizlik için doğaya zararsız malzemeleri kullanmanız, kimyasal içerikli deterjanlar kullanmamanız daha iyi olacaktır.

Bi’ Gün Yine Yoldayız Ekibi Yedigöller’de 🙂

Yedigöller’de Ateş Yakmak

Yedigöller, milli park statüsünde olan bir alan. Bu yüzden gün içinde ateş, tüp, mangal yakmak yasak. Sık sık görevliler ve jandarma gezip ateş yakılmaması konusunda anonslu uyarılarda bulunuyor. Bu uyarı anonslarını o kadar sık yapıyorlar ki biraz insanın huzuru kaçmıyor değil.

Ancak akşam vakitlerinde kampçılar için ateş yakmaya izin veriliyor. Bu iş için yanınızda keser bulundurmanızda fayda var çünkü kurumuş ve devrilmiş ağaçlardan odun toplamak gerekecektir.

Yedigöller’in Harika Sonbahar Renkleri

İPUCU: Ateş yakarken de önce hızlı yanan kağıt, kuru yaprak gibi tutuşturucuları yakmak, onların çalı çırpıları yakmasını sağlamak, yanan çalı çırpıların da odunları yakmasını sağlamak gerekiyor.

Eğer usta bir kampçı iseniz ve güvenli bir şekilde ateş yakıp söndürmeyi biliyorsanız yerde ateş yakabilirsiniz. Yine de oradan temin edebileceğiniz tenekeler içinde veya mangalda ateş yakıp ısınmak daha güvenli bir alternatif. En son isteyeceğiniz şey böyle bir cennette yangın çıkarmak olacaktır. Biz yerde ateş yakacak kadar tecrübeli olmadığımız için 35 TL’ye satın aldığımız mangalı kullandık. Ayrıca mangalı kendimize lezzetli bir sucuk ziyafeti çekmek için de kullandık. Odun ateşinin sıcaklığında şaraplarımızı yudumlamak gerçekten çok keyifliydi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir