İstanbul,  TÜRKİYE

Yıldız Parkı ve Korusu

Bi’gün Yine Yoldayız ekibi olarak Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi mezunlarından olduğumuz için gençliğimiz Beşiktaş’ta geçti diyebiliriz. Yanı başımızdaki Yıldız Sarayı, Serencebey Yokuşu ve yokuşun sonunda ulaştığımız Çırağan Caddesi hepimizin hafızasına kazınmış hatıralarla bizle yaşamaya devam ediyor. 

Bugün sizlerle Çırağan Caddesi’nde Beşiktaş merkezden yaklaşık 1 km’lik keyifli bir yürüyüşün ardından ulaşabileceğiniz Yıldız Parkı’nı paylaşmak istiyoruz. İstanbul’da nefes alabileceğiniz, günlük sporunuzu yapabileceğiniz ve arkadaşlarınıza güzel vakit geçirebileceğiniz Yıldız Parkı’nı keşfe hazır mısınız? 

Yıldız Parkı’nda güzel bir gün…

Yıldız Parkı Nerede?

Yıldız Parkı’nın iki adet girişi bulunuyor. Bir tanesi Beşiktaş merkezden yaklaşık 1 km’lik bir yürüyüş sonrasında ulaşabileceğiniz Çırağan Caddesi girişi; diğeri ise Yıldız Teknik Üniversitesi Kampüsü’nün bulunduğu Palanga Caddesi’nin devamındaki, İtfaiye Daire Başkanlığı Beşiktaş Bölge Grup Amirliği komşuluğunda olan girişi. 

Arabayla geliyorsanız bahsettiğimiz ikinci girişi kullanmanızın otopark açısından daha rahat çünkü Çırağan Caddesi’ndeki İspark açık otoparkında yer kısıtlı. Yürüyerek gelecekseniz de Beşiktaş’tan Ortaköy’e uzanan ağaçların gölgesindeki yolda keyifli bir yürüyüşün sonunda oldukça rahat bir şekilde parka ulaşmanız mümkün.

Yıldız Parkı’na giriş, yaya iseniz ücretsiz. Aracınızla giriyorsanız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İspark işletlemelerince günlük 23TL otopark ücreti alınıyor. 

Yıldız Parkı ve Korusunun Tarihi 

Geçmişi 1600’lü yıllara dayanan Yıldız Korusu, o dönemde ‘Kazancıoğlu Bahçesi’ olarak biliniyor. Lale Devri olarak bilinen ‘Çiçek ve Müzik Aşkı’ döneminde yapımına başlanan birçok saray ve bahçe gibi, 1863 yılında yapımına başlanan ve 7 yılda inşası tamamlanan Çırağan Sarayı’nın arka bahçesi olarak kullanılıyormuş. Parkın Çırağan Caddesi’ne bakan bölümünde bulunan eski taş köprü kalıntılarının, ana yolun üzerinden Çırağan Sarayı’na doğru uzandığı hala görülebilir. 

Çırağan, Farsça’da ‘Işık’ anlamına gelmektedir.

Yıldız Sarayı

Yıldız Korusu, Çırağan Sarayı’nın arka bahçesi olmasının yanı sıra 1789 yılında III. Selim tarafından yaptırılmaya başlanan Yıldız Sarayı’na da komşu konumda. Yıldız Sarayı, 19. yüzyılda II. Abdülhamit’in katkılarıyla son şeklini alıyor. Yıldız Sarayı ve bahçeleri, Sultan II. Abdülhamit’in, diğer padişahların aksine Dolmabahçe Sarayı’nı değil Yıldız Sarayı’nı ikametgah olarak tercih etmiş olmasıyla 33 yıl boyunca saray eşrafına hizmet ediyor. Yıldız Sarayı ayrıca Osmanlı döneminde yapılmış son saray olmasıyla da öne çıkıyor.

Yıldız Sarayı Müzesi’ne giriş Yıldız Şale kapısından yapılıyor. 2022 yılında tadilata giren müze şu an için ziyaretçilere açık değil ancak 2023 yılında tadilatın tamamlanması bekleniyor.

Yıldız Korusu, işte bu saraylara yakınlığıyla beraber zamanında saray eğlencelerinin yanı sıra binicilik ve avcılık için de tercih ediliyormuş. Koru 1908 yılında meşrutiyet sonrasında halka açılmış. 1950 yılında başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemeleri sonrasında hala eski ihtişamını koruyor. 

Yıldız Parkı’nda Görülecek Yerler

Yıldız Parkı’nda iki adet köşk bulunuyor. Malta Köşkü ve Çadır Köşkü. Her iki köşk de şu an halka açık restoran olarak hizmet veriyor. 

Malta Köşkü

19. Yüzyıla tarihlendirilen Malta Köşkü, adını taşlarının getirildiği Malta bölgesinden alıyor. Eski Osmanlı mimarisi örneklerinden biri olan bu köşkün bahçesinde çay keyfi yaparak doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Bunun yanı sıra köşkün içini gezmenizi mutlaka öneririz. Girişte sizi karşılayan mermer çeşmeyi gördükten sonra merdivenlerden üst kata çıkıp tarihi köşkü keşfedebilirsiniz. Üst katta restoran hizmetinin verilmediğini hatırlatıyoruz ancak Yıldız Parkı’nı bir de bu açıdan görmek isteyeceğinizi düşünüyoruz.

Çadır Köşkü

1871 yılında inşa edilen Çadır Köşkü’nü görünce ilk fark edeceğiniz şey, muazzam bahçe düzenlemesi olacak. Zamanında Sarkis Balyan tarafından düzenlenen bu bahçe sizi peri masallarında gibi hissettiriyor. Bunun yanı sıra köşkün içinde dinlenebilir ve bu manzaranın keyfini kahvenizi yudumlarken çıkarabilirsiniz.  

Köşk yapılarının yanı sıra parkın içinde bir şeyler içebileceğiniz ve dinlenebileceğiniz başka bir mekan daha var: Kır Kahvesi. Belediye tarafından işletilen bu mekan da diğer köşkler gibi korunun içerisinde yeşillikler arasında yerleşmiş, oldukça huzurlu bir mola için tercih edilebilir. 

Eğer çayınızı kahvenizi yanınızda getirdiyseniz, bu seçenekler dışında tüm koruda birçok yerde doğayla özdeş tahta banklar bulunuyor. Özellikle Çadır Köşk’ünü geçtikten sonra karşınıza çıkacak olan manzarayla ilk defa karşılaşacaksanız nefesinizin kesilmesine hazırlıklı olun. Burada bulunan birçok tahta bankta dinlenerek manzaranın keyfini çıkarabilir güzel sohbetlere dalabilirsiniz. 

Yıldız Parkı’ndan boğaz manzarası

Yıldız Parkı Biyoçeşitliliği 

Yıldız Parkı’nın, Göztepe 60. Yıl Parkı’yla beraber, 2021 yılında dünyanın en iyi parklarını tanıyan Green Flag (Yeşil Bayrak) ödülünü almış olması bizleri şaşırtmıyor. Park içerisindeki düzen, doğal hayata zarar vermeden ve insan kullanımına uygun şekilde düzenlendiğinden, keyifle oturup çayınızı içerken yanınızdan bir sincabın geçtiğini görebiliyorsunuz.

400 yıllık Sekoya ağaçlarının bulunduğu Yıldız Parkı’nda, bunun yanı sıra ardıç, çam, köknar, ladin ve sedir gibi birçok ağaç türü görmek mümkün. Sincapların yanı sıra, İstanbul’un imzası kediler burada da tüm sevimlilikleriyle doğanın tadını çıkarıyorlar.

Yıldız Parkı’na ister hava almak için gelmiş olun ister spor yapmak için gelmiş olun her şekilde kendinizi doğayla baş başa bulacaksınız. Spor yapmanız için düzenlenmiş tartan yürüyüş parkuru, yürüyüş yolları etrafında sizleri gülümseten heykeller, asma köprüler ve kuğularla bezeli gizli göletler ile bizleri büyülediği kadar sizleri de büyüleyeceğinden eminiz. Böyle güzel parkların çoğalması ve korunması dileklerimizle başka bir rotada görüşmek üzere diyoruz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir