
İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi hem binasıyla hem de kıymetli eserleriyle herkes gibi bizi de büyülüyor. Pek çoğunuz gibi biz de defalarca gezdik orayı. Bugün size az bilinen yeni müzelerden İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi’nden bahsedeceğiz. Hep yollara düşecek değiliz ya, bugün de İstanbul’da gezelim dedik. Siz de bizimle gezmeye ne dersiniz?
Alan olarak küçük olsa da içerdiği bilgi zenginliği ile öne çıkan İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi’nde arkeoloji, tarih ,kültür, coğrafya, jeoloji, mimari ve sanat açısından bizi pek çok ilgi çekici tarihi buluntular karşıladı.
Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi Hakkında
Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de kurulan ilk iki bölümden biri olan İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü hocalarının 1940’lardan beri Türkiye’nin farklı yerlerinde yürüttükleri kazı çalışmalarından çıkan eserlerle kurulmuş. Paleolitik Çağ’dan Roma İmparatorluğu’nun sonuna kadar olan sürece ait eserlerin sergilenmesi amacını taşıyan müze 2019’un Temmuz ayında açılmış.

Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi’nde Neler Görülebilir?
Müzede, kayaçlar, kemik ve madeni aletler, kullanılan kap kacaklar, tarih öncesi evlerin mimari yapı maketlerin, heykeller, kesici aletler, süs eşyaları, dokuma aletleri, sikkeler gibi birçok tarihi buluntu kronolojik olarak açıklamalar, görseller ve harita ile desteklenerek sunuluyor.
Müzede özellikle kayaç türünün çok oluşu, avcılık – toplayıcılık döneminden kalan kesici aletlerin sergilenişi, sonrasında Neolitik Dönem ile birlikte yerleşik yaşama geçişle gelen tarım ve hayvancılıkta kullanılan malzemelerin örnekleriyle tarihte yolculuk edeceksiniz. Daha ileriki dönemde de yine mesken (yerleşim) tiplerinin dokularına ve özelliklerine göre ve görüldükleri bölgelere göre maketlerinin olduğu kısım adeta derslerde sözlü olarak gördüklerimizin üç boyutlu haliydi.

Tarih boyunca Anadolu’da var olmuş pek çok uygarlığı ve onlardan kalan eserleri de hem fotoğraf hem yazı hem de alet, malzeme, eşya çeşitliliğiyle görme imkanını da sağlıyor müze bize.
Bunun yanında Helenistik Dönem’den Roma Dönemi’ne, Selçuklular Dönemi’nden Osmanlı’ya kadar olan devletlerin de kullandıkları ve yaptıkları seramik, çini, mimari yapılar, dokumacılık eserleri ve sikkeler gibi bir toplumun kültürüne, tarihine ve coğrafyasına yakın plandan bakabilme ve tanıyabilme imkanını bize veren çok güzel eserler ve bilgiler yer alıyor.
Ayrıca İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından İstanbul’da ve Türkiye genelinde yürütülen kazı çalışmaları haritaları ve açıklamalarıyla beraber yer alıyor.
Tarihi Kazılarla İstanbul
İstanbul’da tarih öncesi çağları aydınlatmak için yapılan yüzey araştırmaları projelerini harita destekleri, görseller ve bilgilerle aktarılması nasıl bir coğrafyada yaşadığımızı anlamamız açısından oldukça heyecan vericiydi. İstanbul kent tarihi ve arkeolojik araştırma keşifleri ve bulguları, Yarımburgaz Mağarası örneğinde olduğu gibi Orta Pleistosen döneminde yaşamış insan ve hayvan kalıntılarını birlikte veriyor. İstanbul’daki pek çok yerleşim yerinin arkeolojik bulgularının M.Ö.400-600’lere dayanıyor ve her geçen gün de yenileri eklenirken adeta tarihe tanıklık ediyoruz.

Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Ulaşımın kolay ve girişin ücretsiz olduğu müze, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin ön giriş cephesinde bulunuyor. Tramvay ile Laleli-Üniversite durağında inip buraya rahatça ulaşabilir ve hafta içi her gün 09:00 – 16:30 saatleri arasında siz de ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul’da keşfedilecek başka noktalarda buluşmak üzere…