Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi – İstanbul’daki Gizli Cennet
Yıllardır listemizde olan ama bir türlü yolumuzu düşüremediğimiz, gidince de “keşke daha önce gelseymişiz” dediğimiz bir yere götüreceğiz sizi. Hazır mısınız? İstanbul’da adeta otobanların arasına sıkışmış gizli bir cennetten, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi‘nden bahsediyoruz. Pek çoğunuzun daha önce duymadığını tahmin ederek hızlıca yazımıza geçiyoruz. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne nasıl gidilir? Neler yapılır? Hepsinin yanıtı yazımızda.
- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) Hakkında
- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin Kuruluş Hikayesi
- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde Neler Yapılır?
- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde Neler Görülebilir?
- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ne Kadar Sürede Gezilebilir?
- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin Önemi
- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne Nasıl Gidilir?
- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne Ne Zaman Gidilir?
- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Giriş Ücreti Nedir?
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) Hakkında
“Anadolu Yakasında Yapılacaklar” listenizin ilk sıralarına aday Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ni beraber tanıyalım. Öncelikle Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Nerede? sorusu ile başlayalım isterseniz. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB), Ümraniye’de, otoyolların arasında, mülkiyeti Karayolları’na ait, yaklaşık 500 dönümlük bir alanda yer alıyor. Ataşehir ve Ümraniye civarında otoyollar arasında giderken hiç ihtimal vermeyeceğiniz bir anda burada bulabilirsiniz kendinizi.
Yeryüzünde otoyol kavşağında kurulmuş ilk ve tek botanik bahçesi olan NGBB, kendisine üç temel varoluş amacı edinmiş. Bunlar; araştırma, tanıtma ve koruma olarak belirtilebilir. Bu bağlamda araştırma ile bitki dünyasıyla ilgili her türlü bilimsel çalışmayı sürdürmek; tanıtma ilkesi ile üretilen bilgileri halka aktarmak, erişilebilir hale getirmek; koruma ilkesi ile de nesli tehlike altındaki türleri bahçede koruma altına almak bu botanik bahçesini değerli kılan hedeflerden.
NGBB diğer park ve bahçelerden oldukça farklı olduğunun bir kanıtı da tür çeşitliliği-sayısı açısından Dünya’ya, ülkemize ve İstanbul’a değerli bir ekosistem armağanı olması. Kısacası zengin bir botanik bahçesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan NGBB, aslında gezilip görülecek bir parktan, bahçeden çok daha fazlası.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin Kuruluş Hikayesi
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB), 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından rahmetli eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturmak amacıyla kurulmuş.
Otoyol kavşağında, doğası kaybolmuş, üzerindeki toprak küsmüş, bir bitki bile yetişmez bir çoraklıktayken ilk olarak 52.000 fidanın dikimiyle başlanmış. 2002 Mayıs’ında bahçe törenle açılmış ve 2003 yılında da Nezahat Gökyiğit adını alarak misyon ve amaçlarını daha ileri taşımayı başarmış. Zaman içinde masalsı bir dönüşüm geçirerek, otoyol kavşağında, dev gökdelenler arasında tüm canlılara adeta bir vaha, nefes alma alanı olmuş.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde Neler Yapılır?
Otobanlar arasında sıkışmış kalmış bir alanda neler yapılabilir, ne kadar vakit geçirilebilir diye düşünüyorsanız kesinlikle erken karar vermişsiniz demektir. Çünkü bu saklı cennet öyle bir yer ki, bölümleri arasında dolaştıkça yeni dünyalara geçiş yapıyorsunuz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde güzel bir doğa yürüyüşü yapabilir, piknik için ayrılmış alanlarda piknik yapabilir, farklı mevsimlerde farklı görünüme bürünen ağaçları keşfe çıkabilirsiniz. Ayrıca çocuklar için düzenlenen etkinliklerde ya da oyun alanlarında çocuklarınızla güzel vakit geçirebilirsiniz.
Bahçenin birçok yerinde her bir adanın detaylarını anlatan ve haritasının yer aldığı panolar bulunuyor. Bu panolardaki QR kodlar vasıtasıyla mobil site üzerinden bulunduğunuz yer hakkındaki bilgileri sesli olarak dinleyebilir, daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ziyaretinizden önce mobil siteye ulaşabilmek için linke tıklayabilirsiniz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde Neler Görülebilir?
NGBB, sınırlarını otoyol ve gökdelenlerin çizdiği 8 adadan oluşuyor. Adalar arasındaki geçişler köprüler ve birer sanat galerisi niteliği kazandırılan yeraltı geçişleri ile keyifle ve rahatlıkla sağlanıyor.
Mesire Adası:
Ataşehir girişinden girildiğinde karşınıza ilk çıkan Mesire Adası, bahçenin en çok ziyaretçi alan ve piknik amaçlı düzenlenmiş tek adası. Diğer alanlarda piknik faaliyetlerine izin verilmiyor. Burada çocuklar için bir Keşif Bahçesi yer alıyor. Ve burada bizim de çok sevdiğimiz, arasında durup kuş cıvıltılarını dinlediğimiz bir bambu labirenti yer alıyor. Bambu labirentinin sonunda merdivenlerle ahşap gözetleme kulesine çıkıp etrafı izleyebilirsiniz. 😊
Merkez Ada:
Burası adından da anlaşılacağı üzere bahçenin merkezi konumunda. İçinde yönetim binalarının, Herbaryumun, kütüphanenin, Limonluğun, üretim ve çeşitli eğitim birimleriyle pek çok koleksiyonun bulunduğu bu alanı gezerken ağaçların arkasına saklanan heykellerin oynadığı saklambaç içimizi ısıtıyor. 😊 Yere uzanmış çocuk heykeli de gözleri kapalı ve huzurlu ifadesi ile doğayla bütünleşik, doğayı seven çocukların duygusunu yansıtan nitelikte.
Soğanlı Bitkiler Koleksiyonunu, Kaya Bahçesini, Kameriyeyi ve Çitli Bahçeyi, Kurak ve Çorak Bahçeleri, Kaktüs ve Etli Bitkiler Serasını, Kaya Çatlağı Bahçesini ve Saklı Bahçeleri muhteşem renk tablosuyla ve düzenleriyle bu muazzam görsel tadın keyfine vararak gezebilirsiniz. Nilüfer havuzları da adet bir Monet tablosuna bakıyormuş izlenimi verdi. 😊
Ertuğrul Adası:
1890 yılında Japonya açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni’ndeki 527 denizcinin anısına oluşturulan ada üzerinde çeşitli bitki koleksiyonları, Tohum Evi ve etkinlikler için Torajiro Yamada Amfisi yer alıyor.
Sakura Ağaçları, Anıt Zeytin Ağacı, Menfez Galeri, Ortanca Koleksiyonu, Faydalı Bitkiler Koleksiyonu, Ertuğrul Şehitleri Anıtı, Karadeniz Bahçesi burada görülebilir.
İstanbul Adası:
18. yy İstanbul bahçelerine, dönemin özgün tasarımlarına sadık kalınarak tüm yapısal ve bitkisel güzelliklerini yansıtacak şekilde düzenlenen İstanbul Adası, İstanbul’un 2010 yılında Avrupa kültür başkenti olmasıyla oluşturulmuş. Konak bahçesi, Mahalle çeşmesi, İstanbul boğazının minyatürü, Temsili Yeditepe, Amfitiyatro, İstanbul Bitkileri Koleksiyonu ve İstanbul’da mutlu olan ağaçlar sergisi bu alanda görülebilir.
Arboretum Adası:
Türkiye’nin doğal odunsu bitkilerinin tümünün bir araya getirilmesinin amaçlandığı bu adada, ülkemizin 723 farklı doğal ağaç ve çalı türü, 2009 yılından itibaren bilimsel araştırma gezileri ile buraya taşınıyormuş. Egzotik ağaç ve çalıların da yer aldığı alanda Türkiye’nin bitki coğrafyasına uygun olarak Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz olmak üzere üç bölüm ayrılmış ve dikimler buna göre planlanmış.
Meşe Adası:
Türkiye’nin hemen tüm meşe türlerini barındıran Meşe Adası’nda, Dünya’nın en büyük meşe koleksiyonunu yaratmak hedefleniyor. Bu bölümde bahçenin su sorununa yardımcı olmak amacıyla, Ataşehir’den gelen yağmur sularının toplandığı mini barajı da görebilirsiniz. 🙂
Anadolu Adası:
Adanın kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Akdeniz bitkileri yaşıyor. Orta bölümde ise İç Anadolu bitkileri ve binlerce çiçeğin renk tablosu oluşturduğu meydan yer alıyor. Kaya bahçesi, Hasan Dağı ve nilüfer havuzu da botanik bahçesinin en büyük alanını oluşturan bu adanın tamamlayıcı bölümleri.
Trakya Adası:
Kırklareli-İğneada Longozu, Muğla- Köyceğiz Günlük Longozu ve İstanbul Ağaçlı Kumulları’nı bir arada yaşatan ve koruyan bir ekosistem alanı burası. Meyve çeşitlerimizden de birçoğunu buradaki Meyve Bahçesi’nde görebilirsiniz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ne Kadar Sürede Gezilebilir?
Buraya kadar okuduysanız ve NGBB sizin de ilginizi çektiyse – umarız siz de doğaya sevdalısınızdır ve ilginizi çekmiştir 🙂 – aklınıza gelen ilk sorulardan biri “ne kadar sürede gezilebilir?” olmuştur. Öncelikle şunu söyleyelim tamamını hızlı hızlı gezmek için bile yaklaşık 3 – 4 saate ihtiyacınız olacaktır. Ama “her bir bölümün tadını çıkaralım, sakin gezelim, bahçenin hakkını verelim” diyorsanız bir gününüzü buraya ayırabilirsiniz.
Ayrıca bilgilendirme tabelalarından ulaşacağınız mobil sitedeki tur seçenekleri ile de gezinizi planlayabilirsiniz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin Önemi
NGBB, bitki dünyasını tanıma, tanıtma ve korumanın önemine inanmış ve görevin botanik bahçelerine düştüğü inançla doğaya ve insanlığa hizmet etmeyi ilke edinmiş. Bu nedenle de gerek bu kadar çeşitli bitki türlerini İstanbul’a getirmek, gerek İstanbullulara böyle bir alanı sunmak ve gerekse de botanik üzerine yapılan araştırmalar olsun, NGBB hem doğa için hem de çocuklarımız için çok önemli bir yere sahip.
Anadolu, Dünya karalarının %0,6’sını kapsarken, Dünya’daki tüm bitki türlerinin %2,6’sını yaşatan zengin bir floraya sahip. Nitekim tüm Avrupa kıtasının 13.000 bitki türüne karşılık, sadece Türkiye’nin 10.000 bitki türü olduğunu biliyoruz. Yine Türkiye’de 3000’den fazla endemik bitki türünün Avrupa kıtasındaki kadar olduğunu ve Türkiye’de her on günde bir yeni bir türün keşfedildiğini de sizinle paylaşalım. Tüm bu flora zenginliğinin yanında, bu varlığın üçte birinin yani 3008 bitki türünün nesli yok olma tehdidi altında olan türler olduğunu da ne yazık ki belirtelim.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne Nasıl Gidilir?
Bahçeye iki adet ziyaretçi girişi bulunuyor; Ataşehir girişi ve Ümraniye girişi. Ataşehir girişi hemen Metropol AVM’nin karşı tarafında bulunuyor. Metropol AVM’ye gittiğinizde Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi yönlendirmelerini de görebilirsiniz. Biz buradan giriş yaptık, aracımızı da burada yol kenarında ayrılan alanlara park ettik. Ayrıca Metropol AVM’nin otoparkına park ederek de bahçeye giriş yapabilirsiniz.
İlave olarak Ümraniye tarafındaki girişten araç ile girilince bir otopark bulunuyor ama biz bu girişi denemedik. Navigasyon ilk olarak otoyol üzerinde bulunan Merkez Ada Kapısı’na yönlendiriyor ama maalesef oradan araç girişine izin verilmiyor.
İlk etapta ulaşımı zor gibi görünse de hem toplu taşıma ile hem de özel aracınızla nasıl ulaşabileceğiniz kendi internet sayfalarında çok güzel bir şekilde anlatılmış. Ulaşım için buraya tıklayabilirsiniz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne Ne Zaman Gidilir?
NGBB, resmi tatiller dahil bütün yıl boyunca açık. Ancak yönetimin gerekli gördüğü durumlarda bahçe ziyarete kapatılabiliyor. NGBB, Pazartesi günleri bakım ve onarım çalışmaları sebebiyle ziyarete kapalı. Bahçe kapanış saatleri de mevsime göre değişiklik gösteriyor.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ni gezmek için en iyi mevsim hangisi diye sorarsanız da bizce her mevsimde ziyaret etmek çok yerinde bir karar olur. Çünkü biz soğuk havalarda gittik, ağaçların bir kısmı yapraklarını dökmüş, bir kısmı da dökmeye yakındı ve baharda, yazda bu ağaçların nasıl çiçekler açacağını düşününce çok heyecanlandık. 🙂 Kısacası bu bahçede her mevsimin ayrı güzelliği var.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Giriş Ücreti Nedir?
Bu kadar doğa harikasını bir arada deneyimleyebileceğiniz, güzel vakit geçirebileceğiniz Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne giriş ücretsiz.
Bu defa size oldukça detaylı bir yazı sunmaya çalıştık, çünkü emin olun burası bunu hak ediyor. Ayrıca NGBB için çok fazla kaynak olmamasından ve çok bilinmemesinden dolayı da bir çok sorunun cevabını vermeye çalıştık, umarız faydalı olmuştur. 🙂